Artrokinesiologie is een vorm van fysiotherapie waarbij gekeken wordt naar het bewegen en functioneren van het gehele lichaam. Zo wordt de oorzaak van uw klacht opgespoord en kan er gericht behandeld worden. Via uiterst specifieke mobilisatietechnieken wordt de beweeglijkheid van elk gewricht geoptimaliseerd. 

Artrokinesiologie is zo’n 40 jaar geleden ontwikkeld door dhr. J.R. Kloosterman. Het is een unieke, oorzakelijke en effectieve aanpak van beweegproblemen. De techniek is afkomstig uit de manuele fysiotherapie. Een van de grote verschillen met manuele fysiotherapie is dat er niet wordt ‘gekraakt’, maar met uiterst precieze bewegingen meer ruimte wordt gecreëerd in het gewrichtssysteem. Hierdoor worden mogelijke problemen in uw gewrichten (zoals pijn of stijfheid) verminderd of opgeheven, kunnen spieren weer ontspannen en beter functioneren en komen zenuwen tot rust.

Doordat alle gewrichten worden behandeld krijgt het lichaam weer de mogelijkheid de nieuw verkregen ruimte te gebruiken. Hierdoor kan herstel optreden en wordt de arbeid weer gelijk verdeeld over het lichaam. De zogenaamde uitwijkhouding wordt minder. Het lichaam gaat de gewrichten weer op een correcte manier gebruiken. U hoeft hiervoor geen extra oefeningen te doen.

Omdat er met geringe kracht wordt gewerkt is de therapie geschikt voor jong en oud.

Wat is een uitwijkhouding?

Een uitwijkhouding is een houding die het lichaam aanneemt om slecht functionerende gewrichten te ontlasten, bijvoorbeeld na een val of ander kwetsuur. Vervolgens kunnen problemen op andere plekken ontstaan. Het lichaam is in deze situatie niet in staat zelfstandig een oplossing te bieden voor de uitwijkhouding. De klachten hoeven zich niet te beperken tot alleen pijn of stijfheid, maar kunnen zich ook uiten in bijvoorbeeld doofheid, tintelingen, krachteloosheid, vermoeidheid, enzovoorts.

Voorbeelden van veel voorkomende uitwijkhoudingen zijn:

  • Scheefstand van het hoofd;
  • Een schouder staat hoger of lager dan de andere;
  • Een of meer bochten in de rug, hoog en/of laag, ook wel scoliotische houding genoemd;
  • Een extra holle, ronde of te rechte rug;
  • Scheefstand van het bekken;
  • Naar binnen of naar buiten draaiing van heupen of knieën (X-benen of O-Benen);
  • Naar binnen zakken van de enkels en voeten;
  • Een beenlengteverschil;
  • Meer op de voorvoet staan in plaats van de hak;
  • Gewicht dragen op één been.

Het resultaat van de behandeling is een verbeterde lichaamshouding en daardoor afname van uw klachten.